LAKA LIVING

Šumava 
– místo, které vás uchvátí

Lokalita projektu

Divoká Šumava – ráj na Zemi

Národní park Šumava je nejrozsáhlejším zalesněným územím střední Evropy, proto se také nazývá plícemi Evropy.  Mnoho návštěvníků sem opakovaně přijíždí se svými dýchacími problémy, děti jsou sem posílány na ozdravné pobyty. Šumava patří k nejzachovalejším českým pohořím s unikátními přírodními místy a živočichy. Najdete tu ledovcová jezera, Prášilské a jezero Laka, Prášilský potok či potok Křemelná se svými rašeliništními stanovišti.

 

Výhledy do kraje Vám umožní rozhledna Poledník, která vám při vhodném počasí odkryje i Alpy. Turistické stezky a neustále přibývající cyklotrasy poodhalí krásu šumavských lesů a propojí vás z dalšími přírodními místy na Šumavě i v Bavorském lese. Je rájem houbařů, ať už objevíte pravé hřiby, lišky nebo křemenáče či keříky borůvek a kouzelné červené plochy brusinčí, které se prohýbají pod tíhou svých plodů.

LAKA LIVING

O obci Prášily

Horská obec Prášily se řadí mezi výjimečné lokality v České republice. Rozkládá se na 11 233 ha Národního parku Šumava uprostřed hlubokých lesů a nedotčené přírody a bezprostředně navazuje na Bavorský les. Nejbližší obec je Srní vzdálené 9 km. Rozsáhlé lesní plochy, louky, vodní toky a jezera poskytují domov pro mnoho endemických rostlin a živočichů, ale i pro nespočet zvířat a rostlin, které již v běžných lokalitách vymizeli. Absence světelného smogu, klid, čistý vzduch a výborná pitná voda umocňuje celkový zážitek z tohoto koutu Šumavy. Samotná obec se nachází v nadmořské výšce 880 m.

 

V Prášilech najdete základní občanskou vybavenost. Vedle obecního úřadu, infocentra, pošty, horské služby či hasičů se nachází v obci samoobsluha, cukrárna, vyhlášený hostinec i sportoviště. V létě jsou využívány cyklostezky spojující obec s Železnou Rudou, Srním a dalšími lokalitami, v zimě jsou tu upravené běžkařské trasy.

 

LAKA LIVING

Historie obce Prášily

Historie tohoto území sahá podstatně dále, než se píše v průvodcích. Písemně jsou doložené sklárny, které zde byly před 300 lety, zhruba před 200 lety stála v Prášilech papírna, která dodávala ruční papír pro prezidentskou kancelář. Za první republiky byla obec vyhlášenou turistickou destinací srovnatelnou se Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších. Tehdy byly Prášily obcí s převážně německým obyvatelstvem. Po druhé světové válce došlo k odsunu Němců a lokalita byla veřejnosti uzavřena jako jeden z vojenských prostorů. Možná právě proto si toto území zachovalo panenskou tvář. Rozsáhlé lesní porosty, louky, rašeliniště, dvě ledovcová jezera, potoky a potůčky nabízí neopakovatelný relaxační pobyt. A obec Prášily poskytuje příjemné zázemí v této divočině.

 

V dnešní době se staly Prášily opět velmi cenným místem na Šumavě. Vyjma sportovního vyžití a ozdravného pobytu vás obohatí nejen výlety po okolí, ale i do Bavorska. Přechod pro pěší je vzdálen cca 6 km od obce, přechod pro automobily je nejblíže v Železné Rudě.

Lokalita

Prášily a okolí

Projekt LAKA LIVING vzniká na místě bývalé vojenské roty. V obci Prášily je výstavba nových objektů minimální a vše je možné postavit pouze na místech, kde se nacházely původní domy. Proto se jedná o neopakovatelnou příležitost pořídit si v lokalitě luxusní byt.

 

Pro doplnění svých potravinových zásob je ideální vyjížďka do města Sušice se svými vyhlášenými malými krámky. Také je příjemné vypravit se za nákupy do Bavorska, které můžete spojit s dalšími zajímavostmi tohoto regionu.